Els amants de la cuina sabreu la il·lusió que fa cuinar amb productes de temporada, sobretot en una època amb tanta varietat de sabors com és la tardor. Però no sempre és fàcil integrar aquests aliments en els nostres àpats. Per això, us portem sis receptes amb les quals podreu incloure els productes de tardor que més us agraden de forma creativa i original. Esperem que us animeu a fer-les totes, ja que n’hi ha de diferents nivells de dificultat, però està clar que cal aprofitar que no els tenim tot l’any i treure’ls-hi tot el profit possible!
1. Pancakes o gofres de carabassa i civada
La primera proposta que us portem, és segurament la més versàtil, ja que serveix tant per un berenar divertit com per un dinar diferent. A més a més, només necessitaràs cinc ingredients, que en ser carbohidrats de lenta absorció et donaran energia per tot el dia!

INGREDIENTS:
- 200 g de carabassa fornejada
- ½ tassa de farina de civada
- 100 ml de beguda de civada
- 1 ou
- Un polsim de canyella (opcional)
PREPARACIÓ:
El primer que farem serà preparar el puré de carabassa, per tal de tenir-lo a punt per a la barreja. La trossejarem amb cura i la posarem a bullir en una cassola a foc mitjà durant 15-20 minuts. Un cop escorreguda, la triturarem o l’aixafarem amb una forquilla per tal d’obtenir un puré homogeni.
Seguidament, posarem tots els ingredients en un bol, que triturarem gràcies a la batedora de mà de Bamix. Si cuineu amb nens, us recomanem el Kit per a creps i pancakes de Lékué, que funciona com un shaker i que donarà un caire divertit a la recepta.
Un cop la massa quedi ben homogènia, haureu de respondre a la gran pregunta: pancakes o gofres? Sabem que la tria és difícil, però us assegurem que tant si trieu una com l’altra, no tindreu cap mena de problema perquè quedin perfectes.
De fet, amb la crepera de pancakes de Moulinex, només t’hauràs d’ocupar de posar la massa en els espais delimitats, poden fer diversos pancakes a la vegada, i tots igual de rodons!

Si, per contra, et decideixes pels gofres, només et caldrà posar la massa a l’interior d’una gofrera elèctrica, com la de Lacor i tancar ben fort. Un cop l’obris de nou, et meravellarà el resultat: gofres cruixents i daurades a punt per degustar!
La condimentació que hi vulguis afegir, la deixem en les teves mans. Seràs més d’alvocat, ruca i salmó, o de plàtan i xocolata? Sigui com sigui, esperem que gaudeixis molt d’aquesta recepta tan versàtil.
2. Xips de moniato a la fregidora d'aire
Estàs gaudint d’una tarda de pel·li i manta al sofà i et ve de gust picar alguna cosa? Doncs atent/a, perquè en 20 minuts pots tenir un snack saludable i deliciós. Només necessitaràs un moniato (o dos si tens molta gana), oli i sal. Així de fàcil!

INGREDIENTS:
- 1 o 2 moniatos
- oli
- sal
- espècies (al gust)
PREPARACIÓ:
El primer que faràs serà pelar el moniato amb cura o rentar-lo bé si vols fer les xips amb la pell. Després, només l’hauràs de tallar en fines làmines, i tot i que pots fer-ho amb un ganivet, per aconseguir que totes tinguin el mateix gruix i perquè et sigui més fàcil, et recomanem utilitzar una mandolina com la Shredder Eco Respect de Tefal, feta amb un 39% de plàstic reciclat. Ràpidament, veuràs la facilitat amb què tallaràs el moniato, famós per ser un dels aliments més durs de tallar.
Un cop l’hagis laminat sencer, et recomanem posar-lo en un bol per afegir còmodament l’oli i la sal, de manera que impregni bé totes les làmines.
Si vols aportar-hi un extra de condiment, pots provar de posar-hi all en pols o pebre. Ara ja només et caldrà introduir-ho tot dins la fregidora d’aire i programar 15 minuts a 140 °C.

D’altra banda, si prepares les xips com a acompanyament i vols aprofitar el temps, et recomanem la Fregidora d’Aire Dual d’Ariete, on podràs cuinar la carn o el peix en una cistella i les xips en una altra a la vegada.
Consell: Per tal que no s’enganxin, et recomanem sacsejar i remoure el moniato quan hagi passat la meitat del temps.
3. Fricandó de vedella amb bolets a la Cocotte

Pot ser que sentis una mica de nostàlgia de l’estiu, però amb aquesta recepta, començaràs a apreciar la bellesa de la tardor, dels seus tons ocres i dels seus sabors intensos. Per preparar-la, et recomanem agafar-te una estona per tu, ja que demana temps, dedicació i molt de carinyo. De fet, és el clar exemple d’una cuina de xup xup en un diumenge de tardor.
Quan diem que cal temps, també parlem de la llista de la compra, ja que en tractar-se d’una recepta més elaborada, necessitaràs diversos ingredients:
INGREDIENTS:
- 800 gr d’aleta de vedella tallada en filets fins
- 3 tomàquets madurs
- 1 ceba
- 2 pastanagues
- 1 fulla de llorer
- 1 culleradeta de farigola
- 300 gr de rovellons
- Un pot de bolets variats en conserva
- Un grapat d’ametlles torrades
- Un grapadet de julivert
- Un gra d’all
- 150 ml de vi negre
- Oli d’oliva, sal i pebre i farina per a arrebossar els filets
PREPARACIÓ:
En primer lloc, deixarem preparats els protagonistes de la recepta: els filets de vedella, enfarinant-los i condimentant-los, per després reservar-los.
En segon lloc, picarem la ceba i el tomàquet a daus, i tallarem les pastanagues a rodanxes. Per anar més de pressa amb la preparació del sofregit, però conservar aquest caràcter més tradicional i rústic de la cuina lenta, us recomanem d’utilitzar un ganivet de ceràmica, com els de Kyocera, amb el que podreu tallar fàcilment qualsevol classe de verdura.
Ara posarem a escalfar la nostra cocotte amb un rajolí d’oli, ja sigui a la vitroceràmica, al gas o en inducció. Un cop l’oli calent, anirem marcant els filets de vedella per tandes, de manera que quedin daurats però no cuits.
Els reservarem, i daurarem la ceba en el mateix oli per tal que el sofregit absorbeixi el gust de la carn. Quan s’hagi estovat, podrem posar-hi la picada de tomàquet i al cap d’una estona el vi, per tal que vagi reduint a poc a poc. Farem ús del sentit de l’olfacte per saber si l’alcohol s’ha evaporat completament i incorporarem les pastanagues, la fulla de llorer, els rovellons, els bolets en conserva i la farigola.
Cobrirem tot el conjunt amb aigua i ho deixarem cuinar-se a foc molt lent durant una hora i mitja, amb la tapa posada. Aquest últim detall és molt important si volem que tots els gustos es fusionin, sobretot si utilitzem una cocotte de la marca Staub, que disposa del sistema Aroma Rain.

Aquest consisteix en uns detalls ubicats a la tapa plana de la cocotte que afavoreixen la condensació dels sabors, aconseguint que el que es cuina en el seu interior s’impregni bé del gust de tots els aliments.
Per acabar, prepararem la picada d’ametlles, picant-les juntament amb l’all i el julivert gràcies a un robot de cuina com el de Ninja Kitchen. Afegirem la picada pocs minuts abans d’apagar el foc i remourem per densificar la salsa. Et voilà!
4. Panellets
Com no, no podia faltar LA recepta de tardor per excel·lència: els panellets! Se’n fan de molts tipus, però al final la base és la mateixa, així que us portem una recepta molt fàcil perquè els pugueu cuinar a casa amb només 6 ingredients. El millor de tot? Que us en sortiran aproximadament cinquanta, així podreu fer-ne de diferents tipus.

INGREDIENTS:
- 400 g d’ametlla molta
- 400 g de sucre
- 2 patates o moniatos
- ratlladura de llimona (només la pell)
- 2 ous
- 100g de pinyons (o ametlles picades, codony, encenalls de xocolata, cireres confitades, cafè …)
PREPARACIÓ:
Per començar, posarem els moniatos o les patates a bullir fins que quedin ben tous. Un cop freds els pelarem i els xafarem amb l’ajuda d’una forquilla o d’un aixafa-patates com el de KitchenAid.
Després pesarem els ingredients, ja que com sabreu, en pastisseria, és important ser precís. Ho podeu fer amb una bàscula electrònica com les de Beurer per exemple. Un cop tinguem la resta d’ingredients pesats i preparats, els afegirem al puré, reservant els ous i els pinyons o altres condiments.
En tractar-se d’una massa bastant densa, us recomanem que utilitzeu un robot de cuina amassador com el de Kitchenaid, així us estalviareu de fer força amb el braç per remoure tota la massa.
Mentre deixem reposar, separarem les clares del rovell de l’ou. Ara ve la part més divertida de la recepta, aquella en la que intentarem fer boles perfectes amb les mans. També podeu optar per donar una forma diferent a cada tipus de panellet per així no confondre-us.

Posarem tots els panellets sobre la plata de forn i les pintarem amb una mica de rovell d’ou perquè quedin ben brillants i daurats. De fet, el rovell també ens servirà de cola per enganxar el condiment que hi vulguem posar, siguin els pinyons, la xocolata, el codony…
Per acabar, els fornejarem a 180 °C durant uns 10 minuts i els deixarem reposar abans de degustar aquesta delícia de tardor.
5. Hummus de moniato
Sabies que l’hummus es prepara tradicionalment amb cigrons, però que es tracta d’una recepta molt versàtil que s’adapta molt bé a les variacions amb altres ingredients? Doncs bé, nosaltres et proposem d’integrar aliments de tardor, ja que de fet, el moniato o la carabassa, resulten dolços i cremosos quan es fornegen. Per aquest piscolabis necessitaràs:

INGREDIENTS:
- 1 kg de moniato (4 moniatos aproximadament)
- 5 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- Sal fina
- Pebre recent molt molida
- 4 grans d’all
- 1 ramillet de romaní
- 30 g de tahina
- 2 cullerades de suc de llimona
PREPARACIÓ:
El primer que farem, és preescalfar el forn a 200 ºC i preparar els moniatos. En fer-los directament amb la pell, us recomanem que els renteu a consciència amb aigua.
Un cop nets, els col·locarem en una safata de vidre resistent al forn, com les de Pyrex, i els untarem amb la barreja d’oli, pebre i sal al gust. També afegirem a la safata els quatre grans d’all sense pelar i el ramillet de romaní.
Després taparem la safata amb paper d’alumini i els enfornarem durant 1h30 aproximadament. Podeu verificar si estan ben fets punxant-los amb una forquilla.

Un cop cuits, els tallarem per la meitat, i vigilant de no cremar-nos amb el vapor els buidarem amb l’ajuda d’una cullera. Farem el mateix amb els alls, separant-los de la pell i bolcarem els dos ingredients dins una batedora de got com la de Ninja Kitchen. Afegirem la tahina, una cullerada més d’oli d’oliva, sal, pebre i el suc de llimona, i barrejarem fins a obtenir una textura suau i vellutada.
Si t’animes, també pots provar a fer palets de pa per sucar a l’hummus, amb el motlle de sticks de Lekué, et deixem la recepta aquí.
6. Verdures de tardor sous-vide
Busques una nova manera de cuinar verdures, però ja no saps com? Et portem una alternativa gustosa i saludable que t’encantarà: la cuina al buit. De fet, la cuina sous-vide presenta nombrosos beneficis, com per exemple una millor preservació de les propietats alimentàries, una millor conservació, ja que aguanten en bon estat durant més temps que amb altres coccions i més quantitat, vist que només redueixen un 10% la seva mida.
Així doncs, si t’ha cridat l’atenció aquest tipus de cuina, et proposem de començar per una recepta gurmet, però molt fàcil de preparar, necessitaràs:

INGREDIENTS:
300 g de pastanagues
300 g de xirivies
600 g de colrave
Sal
Sucre
1 culleradeta de llavors de coriandre
1 culleradeta de llavors de fonoll
PREPARACIÓ:
En primer lloc, caldrà pelar i tallar les verdures en palets fins d’aproximadament 1 cm de gruix. Després, les introduirem dins una bossa d’envasat al buit com les de Fresh & Save de Zwilling, i afegirem les llavors de coriandre i fonoll i un polsim de sal i de sucre.
Consell: Doblega la bossa de manera que la cremallera no s’embruti.
Ara ja podrem tancar la bossa, i segellar-la fàcilment amb la bomba de buit, només prement un botó.
Un cop envasades, posarem una olla a bullir amb aigua i controlarem la temperatura amb termòmetre, quan arribi a 85 ºC introduirem la bossa i la deixarem coure durant una hora.
Passats els 60 minuts, serà tan fàcil com treure les verdures de la bossa i emplatar directament. T’animes?
